Nvidia lanceert vloeibaar gekoelde GPU’s voor datacenters - Techzine.nl

2022-06-03 18:34:17 By : Ms. Janet Feng

Nvidia heeft een nieuwe serie A100 datacenter GPU’s aangekondigd. Meest opvallend aan deze serie is dat de koeling gebeurt met vloeistoffen. In de nabije toekomst moet dit standaard worden voor nog meer datacenter GPU’s van Nvidia.

De A100 datacenter GPU, veelal gebruikt voor AI en machine learning, wordt in de behuizing door vloeistoffen gekoeld. Dit moet de GPU dezelfde prestaties geven, maar tegen een lager energiegebruik. Luchtgekoelde A100 GPU’s leveren volgens de Nvidia al 20 keer meer energie-efficiency, maar de nieuwe met vloeistoffen gekoelde GPU’s rekken dit op tot 30 keer meer efficiency.

Een ander voordeel van met vloeistoffen koelen is dat er minder water verdampt tijdens het koelen. Luchtkoelsystemen halen de hitte uit servers weg door het verdampen van grote hoeveelheden water. Vloeistofkoelsystemen gebruiken minder water en kunne bijna alles recyclen. Dit helpt datacenterexploitanten minder water te gebruiken.

Daarnaast zijn deze exploitanten met op vloeistoffen gebaseerde koeltechniek ook minder ruimte kwijt in hun datacenters. De systemen nemen minder plaats in volgens Nvidia. Op deze manier kunnen er meer GPU’s in de serversystemen worden geplaatst. De nieuwe met vloeistoffen gekoelde A100 GPU heeft slechts 1 PCIe-slot nodig, een luchtgekoelde heeft twee slots nodig.

Nvidia verwacht dat de eerste systemen met de nieuwe koeltechniek voor zijn A100 GPU’s deze zomer beschikbaar komen. De technologie wordt ook uitgebreid naar de recente flagship datacenter GPU H100 en naar andere GPU-modellen.

Nvidia is overigens niet de eerste fabrikant die meer inzet op koeling van processors en GPU’s met vloeistoffen. Onlangs kondigde Intel al een vergelijkbaar plan aan.

Naast de komst van vloeibare koeling voor zijn hoogwaardige GPU’s, heeft Nvidia een aantal andere hardware-updates aangekondigd. Verschillende -vooral Taiwanese- fabrikanten gaan servers op de markt brengen die op de Grace CPU SuperChip en Grace Hopper SuperChip van Nvidia zijn gebaseerd.

Deze servers zijn gebaseerd op een viertal reference-ontwerpen. Twee van de ontwerpen gebruiken de Grace SuperChip, een CPU en een high speed interconnect. De twee andere zijn gebaseerd op de Grace Hopper SuperChip, een Grace CPU die is gecombineerd met een GPU. De ontwerpen zijn vooral geschikt voor AI-toepassingen en HPC-workloads.

Verder is er meer duidelijkheid over het ecosysteem van de Nvidia Jetson AGX Orin-oplossingen. Dit zijn compacte rekenkrachtmodules voor het draaien van AI-modellen in edge-omgevingen. Hierbij worden vele Arm-gebaseerde processors gecombineerd met een GPU en andere onderdelen voor het verwerken van processen.

Inmiddels zijn er ongeveer 30 hardware-fabrikanten die op basis van deze technologie systemen gaan leveren. Denk daarbij aan servers, edge-appliances, industriële pc’s en circuit borads voor het ontwerpen van nieuwe hardware-producten. Wanneer deze hardware op de markt komt, is niet bekend.

Tip: Nvidia kondigt serverprocessor Grace aan, blinkt uit in AI-workloads

Oracle heeft van de mededingingstoezichthouders toestemming gekregen voor de overname van Cerner. Oracle beta...

Alle identity- en access management-oplossingen van Microsoft staan voortaan bekend als Microsoft Entra. ...

Organisaties beschikken vandaag de dag over meer data dan ooit. Oude applicaties leveren al enorm veel gegeve...

De Nederlandse politie voerde vorig jaar 28 hacks uit op apparaten van verdachten. In 23 gevallen kon de leve...

Broadcom wil zich uitsluitend op de 600 meest rendabele softwareklanten focussen. De strategie heeft een giga...

Confluence is kwetsbaar voor remote code execution. Atlassian roept gebruikers op om de tool uit te schakelen...

Bedrijven gebruiken steeds meer serverless computing voor het draaien van applicaties. Het liefst in combinat...

Toshiba lanceert een nieuwe reeks P300 2TB HDD's. De schijven draaien op shingled magnetic recording-technolo...

Securityonderzoekers van modzero vonden een ernstige kwetsbaarheid in Meeting Owl Pro. Het conferencing-appar...

Mirantis heeft de open source IDE Lens voor Kubernetes clusters in Docker Desktop Tools geïntegreerd. Hierdo...

Mendix en Capgemini gaan nauw samenwerken voor het ontwikkelen van oplossingen voor de verzekeringsbranche. D...

Techzine richt zich op IT-professionals en zakelijke decision makers door het publiceren van het laatste IT-nieuws en achtergrondverhalen. Het doel is om IT-professionals kennis te laten maken met nieuwe innovatieve producten en diensten, maar ook om diepgaande informatie te bieden om te helpen producten en diensten beter te begrijpen.

© 2022 Dolphin Publications B.V. Alle rechten voorbehouden.